Could You Be a Genius? This Mensa Quiz Will Tell You

Here's a fun way to put your IQ through its paces. Try these sample questions!

Question 1:

Ralph Smith for Reader's Digest

What is the 4-digit number in which the first digit is one fifth of the last, and the second and third digits are the last digit multiplied by 3? (Hint: The sum of all digits is 12.)

Answer:

Ralph Smith for Reader's Digest

1,155

Question 2:

Ralph Smith for Reader's Digest

Jane went to visit Jill. Jill is Jane's only husband's mother-in-law's only husband's only daughter's only daughter. What relation is Jill to Jane?

Content continues below ad

Answer:

Ralph Smith for Reader's Digest

Jane's daughter (Jane's mother's husband is Jane's father, his daughter is Jane, and Jill is her daughter).

Question 3:

Ralph Smith for Reader's Digest

Tabitha likes cookies but not cake. She likes mutton but not lamb, and she likes okra but not squash. Following the same rule, will she like cherries or pears?

Answer:

Ralph Smith for Reader's Digest

Cherries (Tabitha likes food with only two syllables).

Content continues below ad

Question 4:

Ralph Smith for Reader's Digest

In a footrace, Jerry was neither first nor last. Janet beat Jerry. Jerry beat Pat. Charlie was neither first nor last. Charlie beat Rachel. Pat beat Charlie. Who came in last?

Answer:

Ralph Smith for Reader's Digest

Rachel.

Question 5:

Ralph Smith for Reader's Digest

What is the number that is one more than one tenth of one fifth of one half of 4,000?

Content continues below ad

Answer:

Ralph Smith for Reader's Digest

41 (4,000 / 2 = 2,000, / 5 = 400, / 10 = 40, + 1 = 41)

Question 6:

Ralph Smith for Reader's Digest

Find the number that best completes the following sequence:
1 2 4 7 11 ? 22

Answer:

Ralph Smith for Reader's Digest

16 (each number adds 1, 2, 3, 4, 5, and 6, respectively, to the preceding number)

Content continues below ad

Question 7:

Ralph Smith for Reader's Digest

Marian bought 4 oranges and 3 lemons for 90 cents. The next day, she bought 3 oranges and 4 lemons for 85 cents. How much did each lemon and orange cost?

Answer:

Ralph Smith for Reader's Digest

Oranges cost 15 cents each; lemons cost 10 cents each.

Question 8:

Ralph Smith for Reader's Digest

Start with the number of total mittens lost by 3 kittens, and multiply by the voting age in the United States. What's the answer?

Content continues below ad

Answer:

Ralph Smith for Reader's Digest

216 (3 kittens @ 4 mittens each = 12 x 18).

Question 9:

Ralph Smith for Reader's Digest

There is at least one 9-letter word that contains only 1 vowel. Do you know what it is?

Answer:

Ralph Smith for Reader's Digest

Strengths

Content continues below ad

Question 10:

Ralph Smith for Reader's Digest

Using all the letters each time, can you make at least 3 words from the letters REIAMN?

Answer:

Ralph Smith for Reader's Digest

AIRMEN, MARINE, and REMAIN.








For more information and practice questions, visit American Mensa.


Content continues below ad

View as Slideshow

Become more interesting every week!

Get our Read Up newsletter

how we use your e-mail
We will use your email address to send you this newsletter. For more information please read our privacy policy.