20 Food Questions for Weight Loss and Better Health

View as Slideshow

 

1. Bacon or sausage?

1. Bacon or sausage?istock/AlexPro9500
ANSWER: BACON. A slice of bacon, cooked thoroughly, has fewer calories than a typical sausage. Your best bet is a slice of lean back bacon with the rind and fat cut off, rather than fatty streaky bacon.

2. A packed lunch or a purchased lunch?

2. A packed lunch or a purchased lunch?istock/kazoka30
ANSWER: A PACKED LUNCH. It’ll be healthier, it’ll probably have fewer calories, it’ll be cheaper and it’ll save you lots of time that you can use for walking, reading or socializing instead.

3. Lunch or graze?

3. Lunch or graze?istock/NatashaPhoto
ANSWER: GRAZE. Nibble food throughout the day, rather than having a large, formal lunch. Spreading out your calories stabilizes blood sugar and insulin levels, provides more frequent relief from stress, tension and boredom, and avoids the post-meal fatigue, because you don’t have a big meal. Plus, you never get really hungry, and so are less likely to make the regrettable food choices that you might when you’re starving. Best reason: all-day grazing frees up lunchtime for other things, such as a walk or catching up on work so you can get home a bit earlier and go for a walk then.

Content continues below ad

4. Coffee or tea?

4. Coffee or tea?istock/knape
ANSWER: TEA. Choose black or green tea. These are jammed with heart-healthy antioxidants that provide more than just an energy-boosting punch; as well as contributing to healthier arteries; they may also help to prevent cancer.

5. Fresh or powdered garlic?

5. Fresh or powdered garlic?istock/Gary Cookson
ANSWER: FRESH. Technically, the jury is still out. A large American study on fresh garlic by Christopher Gardner, PhD, of Stanford University Medical Center, found that fresh garlic failed to reduce cholesterol levels, although further research is needed on its other possible medicinal benefits. But, Gardner notes, the active ingredient in garlic is allicin, which can easily be destroyed if you mess with it too much, which suggests that fresh is best. Other tests indicate that you’d usually need more powdered garlic than fresh to get the same benefits.

6. Strawberries or blueberries?

6. Strawberries or blueberries?istock/Emilie Duchesne
ANSWER: BLUEBERRIES. Of course, both are great for you, so try to eat lots of these two fruits. But when you compare the nutrients in an equal amount of each, blueberries have a slight edge. Blueberries are particularly rich in fiber – four times that of strawberries – as well as containing more natural sugars, much more vitamin E and some unique micronutrients that are good for memory.

Content continues below ad

7. Fresh fruit or dried?

7. Fresh fruit or dried?istock/letty17
ANSWER: FRESH. The higher water content (most fresh fruits are more than 80 percent water) means a larger volume, making the fruit more filling and satisfying with fewer calories. But for convenience and shelf life, use dried fruit as your back-up plan.

8. Fruit juice or fruit?

8. Fruit juice or fruit?istock/Pamela Moore
ANSWER: FRUIT. Get the real thing. Not only are most fruit juices loaded with sugar, they’ve been stripped of an important element found in fruit – fiber.

9. Broccoli or cauliflower?

9. Broccoli or cauliflower?ISTOCK/canyonos
ANSWER: BROCCOLI. At 2.6 grams of fiber per 100 grams, broccoli has twice the fiber oomph of cauliflower.

Content continues below ad

10. An apple or sugar-free apple sauce?

10. An apple or sugar-free apple sauce?istock/pjohnson1
ANSWER: AN APPLE. You’ll get all the nutrients of the apple sauce, but you’ll also get the added fiber kick from the skin of the apple, which is removed before the apple sauce is made. 11. Apple or orange? ANSWER: APPLE. The old adage is true after all. A study from the University of Nottingham found that people who ate more than five apples a week had improved lung function, less wheeziness and fewer asthma-like symptoms. Eat them raw, try them baked, add them diced into a salad or sauté an apple with onions as a side dish for chicken or fish.

12. Natural sugar or white sugar?

12. Natural sugar or white sugar?istock/gehringj
ANSWER: NEITHER. They’re both sugar. Neither has any nutritional benefit or is any better than the other. Here’s a case where the brown color does not imply a healthier version.

13. Green olives or black olives

 13. Green olives or black olivesistock/Barbara Dudzińska
ANSWER: GREEN OLIVES. Green olives haven’t ripened fully, so they contain roughly half the fat levels that they would have achieved had they ripened and blackened.

Content continues below ad

14. Sparkling water or club soda?

14. Sparkling water or club soda?istock/zeljkosantrac
ANSWER: SPARKLING WATER. There’s a reason soda and sodium sound similar. Club soda is based on the use of sodium bicarbonate to ‘carbonate’ it; thus it should come as no surprise that club soda is salt-rich. With only 3 milligrams of sodium, sparkling water beats club soda’s 75 milligrams hands down.

15. Sirloin steak or rib-eye?

15. Sirloin steak or rib-eye?istock/Shaiith
ANSWER: SIRLOIN. A 300 grams sirloin steak contains 325 calories and 13 grams of fat, 6 of them saturated, compared to the 423 calories and 23 grams of fat (12 of them saturated) found in the same size of rib-eye steak.

16. Soup or salad?

16. Soup or salad?istock/Anna_Shepulova
ANSWER: SALAD. Of course, some soups are far healthier than some salads. But, in general, you’re better off with a salad of mixed greens and raw vegetables, coupled with a light, healthy dressing. You’ll get more fiber and thus more filling for your calories, not to mention the healthy dose of disease-fighting antioxidants found in raw vegetables. Many soups are very healthy, but the cooking process can diminish some of the ingredients’ nutritional value.

Content continues below ad

17. Bottled salad dressing or homemade?

17. Bottled salad dressing or homemade?istock/Dirk Rietschel
ANSWER: HOMEMADE. Homemade is healthier almost every time. Not only can you use cholesterol-lowering monounsaturated fats such as olive oil, but many bottled dressings contain extra salt and additives.

18. Café au lait or caffe latte?

18. Café au lait or caffe latte?istock/gmutlu
ANSWER: CAFÉ AU LAIT. Café au lait comprises equal parts brewed coffee and steamed milk. A caffe latte is one or two shots of espresso with steamed milk and foam filling the rest of the cup. For a tall drink made with semi-skimmed milk, the au lait has just 91 calories and 3.4 grams of fat, while the tall semi-skimmed latte, because it uses so much more milk, has 148 calories and 5.6 grams of fat. You may find that the au lait has a bolder, more coffee-rich flavor, so you win on all counts.

19. Fresh tomatoes or tomato sauce?

19. Fresh tomatoes or tomato sauce?istock/Moncherie
ANSWER: TOMATO SAUCE. Tomatoes are rich in lycopene, an antioxidant believed to reduce the risk of prostate cancer and possibly several other cancers. But only by cooking it will you release the lycopene from the tomato cell walls so that your body can absorb it. What’s more, lycopene is fat-soluble, meaning your body is better able to absorb and use it when you get it with a bit of fat – such as the olive oil found in most tomato sauces.

Content continues below ad

20. Airline food or bring your own food?

20. Airline food or bring your own food?istock/amriphoto
ANSWER: BRING YOUR OWN FOOD. And put some hot peppers on whatever you bring. The dry air of an airplane affects your senses of smell and taste, making anything you eat while airborne taste worse. That’s one reason airline food is often heavily salted and sugared – to compensate for the blandness.

Want to stay smart and healthy?

Get our weekly Health Reads newsletter

how we use your e-mail
We will use your email address to send you the newsletter each week, and we may also send you occasional special offers from Reader's Digest. For more information please read our privacy policy.

Funny Jokes

Some people like to travel by train because 
it combines the slowness of a car with the cramped public exposure of 
an airplane.

Dennis Miller

Funny Jokes

I think my pilot was a little inexperienced. We were sitting on the runway, and he said, “OK, folks, we’re gonna be taking off in a just few—whoa! Here we go.”

Kevin Nealon

Funny Jokes

“I can’t wait until your vacation is over.” 
—Everyone following you on Instagram

@kristencarney

Funny Jokes

A man knocked on my door and asked for a donation toward the local swimming pool. So I gave him a glass of water.

Comedian Greg Davies

Funny Jokes

Just found the worst page in the entire dictionary. What I saw was disgraceful, disgusting, dishonest, and disingenuous.

@sixthformpoet

Funny Jokes

Client: We need you to log in to the YouTube and make all our company videos viral.

From clientsfromhell.net

Funny Jokes

My cat just walked up to the paper shredder and said, “Teach me 
everything you know.”

@NicCageMatch

Funny Jokes

“Just because you can’t dance doesn’t mean you shouldn’t dance.” 
—Alcohol

@yoyoha (Josh Hara)

Funny Jokes

My parents didn’t want to move to Florida, but they turned 60 and that’s the law.

—Jerry Seinfeld

Funny Jokes

Q: What do you call an Amish guy with his hand in a horse’s mouth?

A: A mechanic.