Could You Be a Genius? This Mensa Quiz Will Tell You

Here's a fun way to put your IQ through its paces. Try these sample questions!

By Abbie F. Salny from American Mensa
Also published in Reader's Digest Magazine September 2014
  • Loading
    Ralph Smith for Reader's Digest

    Question 1:

    What is the 4-digit number in which the first digit is one fifth of the last, and the second and third digits are the last digit multiplied by 3? (Hint: The sum of all digits is 12.)

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Answer:

    1,155

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Question 2:

    Jane went to visit Jill. Jill is Jane's only husband's mother-in-law's only husband's only daughter's only daughter. What relation is Jill to Jane?

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Answer:

    Jane's daughter (Jane's mother's husband is Jane's father, his daughter is Jane, and Jill is her daughter).

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Question 3:

    Tabitha likes cookies but not cake. She likes mutton but not lamb, and she likes okra but not squash. Following the same rule, will she like cherries or pears?

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Answer:

    Cherries (Tabitha likes food with only two syllables).

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Question 4:

    In a footrace, Jerry was neither first nor last. Janet beat Jerry. Jerry beat Pat. Charlie was neither first nor last. Charlie beat Rachel. Pat beat Charlie. Who came in last?

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Answer:

    Rachel.

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Question 5:

    What is the number that is one more than one tenth of one fifth of one half of 4,000?

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Answer:

    41 (4,000 / 2 = 2,000, / 5 = 400, / 10 = 40, + 1 = 41)

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Question 6:

    Find the number that best completes the following sequence:
    1 2 4 7 11 ? 22

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Answer:

    16 (each number adds 1, 2, 3, 4, 5, and 6, respectively, to the preceding number)

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Question 7:

    Marian bought 4 oranges and 3 lemons for 90 cents. The next day, she bought 3 oranges and 4 lemons for 85 cents. How much did each lemon and orange cost?

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Answer:

    Oranges cost 15 cents each; lemons cost 10 cents each.

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Question 8:

    Start with the number of total mittens lost by 3 kittens, and multiply by the voting age in the United States. What's the answer?

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Answer:

    216 (3 kittens @ 4 mittens each = 12 x 18).

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Question 9:

    There is at least one 9-letter word that contains only 1 vowel. Do you know what it is?

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Answer:

    Strengths

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Question 10:

    Using all the letters each time, can you make at least 3 words from the letters REIAMN?

    Ralph Smith for Reader's Digest

    Answer:

    AIRMEN, MARINE, and REMAIN.








    For more information and practice questions, visit American Mensa.

    POPULAR RIGHT NOW