Share on Facebook

How Well Do You Know the Amendments of the Constitution?

Calling all American history buffs! Test your knowledge of the amendments to the Constitution with this quiz.

1 / 20
United States Constitution, rolled in a scroll on a vintage American flag and rustic wooden boardeurobanks/Shutterstock

1. How many Constitutional amendments are there?

A. 23

B. 27

C. 28

D. 25

2 / 20
The Constitution for the United States of America with a quill penJ. Helgason/Shutterstock

Answer: B. 27

According to the Bill of Rights Institute, “The Constitution was written in the summer of 1787 in Philadelphia, Pennsylvania, by delegates from 12 states, in order to replace the Articles of Confederation with a new form of government.”

However, in mid-1788, two states, Rhode Island and North Carolina, had still not ratified the Constitution and said that they wouldn’t ratify it without a bill of rights (a series of amendments). A year later, in June of 1789, James Madison proposed a series of amendments to be debated in the first Congress. Since then, a total of 27 amendments have been passed. If you’re puzzled why the Constitution’s authors used “F” for the letter “S” in places, here’s why.

3 / 20
raised hands in a crowd of peopleChristian Mueller/Shutterstock

2. How many proposed measures (approximately) have there been to amend the Constitution?

A. 11,770

B. 520

C. 3,010

D. 8,930

4 / 20
congressDrop of Light/Shutterstock

Answer: A. 11,770

According to the United States Senate, approximately 11,770 measures have been proposed to amend the Constitution from 1789 through January 3, 2019. You can also view how many times each Congress has proposed changes during its time in service. For example, the 115th Congress (from 2017-2018) proposed to amend the Constitution 71 times. Read about why Washington, D.C. isn’t a state.

5 / 20
first amendmentzimmytws/Shutterstock

3. When was the First Amendment to the Constitution ratified?

A. 1776

B. 1788

C. 1792

D. 1791

6 / 20
Book spines listing major world religions - Judaism, Islam, Catholicism, Hinduism, Buddhism and Protestantism. The focus is on the word, Catholicism.Mark Skalny/Shutterstock

Answer: D. 1791

The First Amendment to the Constitution was passed by Congress on September 25, 1789, according to the National Constitution Center. It was then ratified on December 15, 1791. The First Amendment is “Freedom of Religion, Speech, Press, Assembly, and Petition: Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.”

7 / 20
shutterstock_574666822Jack R Perry Photography/Shutterstock

4. Which amendments make up the Bill of Rights?

A. 1-12

B. 3-9

C. 1-10

D. 1-9

8 / 20
capitolMH Anderson Photography/Shutterstock

Answer: C. 1-10

According to the National Constitution Center, the first ten amendments form the Bill of Rights. “The House approved 17 amendments. Of these, the Senate approved 12, which were sent to the states for approval in August 1789. Ten amendments were approved (or ratified). Virginia’s legislature was the final state legislature to ratify the amendments, approving them on December 15, 1791,” explains the Bill of Rights Institute.

9 / 20
fountain pen on old paper. VintageNana_studio/Shutterstock

5. Who wrote the Bill of Rights?

A. George Washington

B. James Madison

C. Benjamin Franklin

D. John Adams

10 / 20
james madison portraitUniversal History Archive/Shutterstock

Answer: B. James Madison

“James Madison’s slight stature and reserved personality gave little indication of his keen intellect and shrewd nature. No other Founder had as much influence in crafting, ratifying, and interpreting the United States Constitution and the Bill of Rights as he did,” reports the Bill of Rights Institute. Read more surprising facts you never knew about U.S. presidents.

11 / 20
American FlagSergey Kamshylin/Shutterstock

6. Which amendment limited the presidency to two terms?

A. 23

B. 20

C. 25

D. 22

12 / 20
whiteAndrea Izzotti/Shutterstock

Answer: D. 22

The 22nd Amendment was passed by Congress on March 21, 1947 and ratified February 27, 1951. It has two sections within it stating that “No person shall be elected to the office of the President more than twice, and no person who has held the office of President, or acted as President, for more than two years of a term to which some other person was elected President shall be elected to the office of President more than once.” This might surprise you: hate speech is protected under the Constitution. 

13 / 20
An elderly African American man holds his “I voted” sticker after he cast his ballot in Washington, DC.Eileen Salazar/Shutterstock

7. Which amendment deemed that all Americans can vote, regardless of race?

A.14

B.15

C. 16

D. 18

14 / 20
'I Voted' sticker on the black background.flysnowfly/Shutterstock

Answer: B. 15

The 15th Amendment was passed by Congress on February 26, 1869. Ratified February 3, 1870, it states that “The right of citizens of the United States to vote shall not be denied or abridged by the United States or by any State on account of race, color, or previous condition of servitude.” Even if you know your Constitutional amendments, you may still believe these myths about the Constitution that aren’t true.

15 / 20
US National Capitol in Washington, DC. American landmark.Tupungato/Shutterstock

8. Which is the only Constitutional amendment to ever be enacted and repealed?

A. 20

B. 17

C. 18

D. 21

16 / 20
Pouring whiskey from bottle into glass with ice cubes on table. Space for textNew Africa/Shutterstock

Answer: C. 18

The 18th Amendment—the Prohibition of Liquor—was passed by Congress on December 18, 1917, and ratified January 16, 1919. It is the only Constitutional amendment that has been repealed. The 21st Amendment undid prohibition, and it was passed by Congress on February 20, 1933, and ratified December 5, 1933.

17 / 20
10 Things to Stop Believing About the Salem Witch TrialsBillion Photos/Shutterstock

9. Which amendment declares that you do not have to be a witness against yourself in a Grand Jury?

A. 8

B. 6

C. 7

D. 5

18 / 20
Judge's gavel and blurred scales on background. Law conceptNew Africa/Shutterstock

Answer: D. 5

You’ve heard about “pleading the Fifth.” It comes from the Fifth Amendment—Grand Jury, Double Jeopardy, Self Incrimination, Due Process, Takings—which states that: “No person shall be held to answer for a capital, or otherwise infamous crime, unless on a presentment or indictment of a Grand Jury, except in cases arising in the land or naval forces, or in the Militia, when in actual service in time of War or public danger; nor shall any person be subject for the same offence to be twice put in jeopardy of life or limb; nor shall be compelled in any criminal case to be a witness against himself, nor be deprived of life, liberty, or property, without due process of law; nor shall private property be taken for public use, without just compensation.”

19 / 20
Flat lay or top view of clean white calculator with tax plus and tax minus buttons on pile of US Dollar banknotes money using as tax calculation, budget, investment or financial activities concept.eamesBot/Shutterstock

10. Which amendment is responsible for Income Tax?

A. 13

B. 16

C. 14

D. 11

20 / 20
US hundred Dollar elements , super macro, close up photoFototocam/Shutterstock

Answer: B. 16

The 16th Amendment was passed by Congress on July 2, 1909, and ratified on February 3, 1913. It states: “The Congress shall have power to lay and collect taxes on incomes, from whatever source derived, without apportionment among the several States, and without regard to any census or enumeration.” How’d you do? You may be ready for the 18 U.S. citizenship questions that stump Americans.