Share on Facebook

Only Diehard Harry Potter Fans Can Ace This Quiz

Think you're a Potter pro? See how well you know the Boy Who Lived with these questions that span all seven books in the beloved series.

1 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

1. Sorcerer’s Stone


A. At Number Four, Privet Drive

B. In a hut on a rock

C. In The Leaky Cauldron

2 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


In the opening chapters of Sorcerer’s Stone, the Dursleys make a hasty escape from their home on Privet Drive in hopes of eluding the literal flood of Hogwarts letters arriving for Harry. They camp out in a hut on a rock in the middle of the sea, hoping that location will be remote enough. The plan backfires, though, when half-giant Hagrid breaks down the hut’s door and tells Harry the truth about his identity. Whether or not you’re a Potter fan, these J.K. Rowling quotes will get you through any slump.

3 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

2. Sorcerer’s Stone


A. Knocks out a giant troll in a Hogwarts bathroom

B. Summons the sword of Gryffindor from the Sorting Hat

C. Catches Neville Longbottom’s Remembrall

4 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


After notoriously clumsy Neville falls off his broom during the first years’ first flying lesson, the professor takes him to the hospital wing, leaving the students unattended. Bully Draco Malfoy can’t resist taking the opportunity to steal Neville’s Remembrall gadget and throw it towards the forest. Harry zooms off on his broom and catches it—in full view of Professor McGonagall, Head of Gryffindor House, who decides that Harry might be the key to boosting her House’s Quidditch prowess. True fans will also understand these Harry Potter jokes, too.

5 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

3. Sorcerer’s Stone


A. A logic puzzle with potion bottles

B. A riddle-telling Sphinx

C. A locked door surrounded by winged keys

6 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


Harry and his friends fly on broomsticks to catch the flying key that unlocks the door. Hermione, unsurprisingly, puzzles her way through Professor Snape’s potion bottle challenge. There’s no Sphinx guarding the Sorcerer’s Stone—but Harry does have to solve a Sphinx’s riddle in the Triwizard Tournament in his fourth year. If you like riddles, give these brainteasers a try.

7 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

4. Chamber of Secrets


A. Magically remove all the bones in his arm

B. Enchant a Bludger to chase him around the pitch

C. Jinx his broom

8 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


Dobby’s primary concern is keeping Harry safe from Voldemort…even if Harry gets hurt in the process. He enchants one of the already-violent Quidditch balls to target Harry, and it ends up breaking his arm. Clueless Professor Lockhart only makes matters worse by removing the bones in Harry’s arm altogether.

9 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

5. Chamber of Secrets


A. Harry

B. Ron

C. Hermione

10 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


As the notoriously rule-abiding Hermione tells her friends, “I think I’d better do the actual stealing. You two will be expelled if you get into any more trouble, and I’ve got a clean record.” Did you know about the brilliant hidden meaning of Snape’s first words to Harry?

11 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

6. Chamber of Secrets


A. Colin Creevey

B. Ginny Weasley

C. Penelope Clearwater

12 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


Hermione had just figured out that the monster in the Chamber of Secrets was a Basilisk, and told the first person she encountered to use a mirror to avoid its deadly stare. That person was Muggle-born student Penelope Clearwater, who was also a Prefect for Ravenclaw House. Fun bonus fact: In The Deathly Hallows, when Harry, Ron, and Hermione are discovered in the woods by Snatchers, Hermione gives “Penelope Clearwater” as a fake name.

13 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

7. Prisoner of Azkaban 


A. Floo powder

B.The Knight Bus

C. Portkeys

14 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


This three-decker purple bus provides “emergency transport for the stranded witch or wizard.” And hot chocolate. Did you know that astronomers have named a constellation after Harry Potter?

15 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

8. Prisoner of Azkaban


A. Professor Flitwick

B. Professor Dumbledore

C. Rubeus Hagrid

16 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


A trio of teachers comes into the Three Broomsticks: Professors Flitwick, McGonagall, and Hagrid, accompanied by the Minister of Magic himself. With no idea that Harry is listening to their every word under the Invisibility Cloak, they and the barmaid discuss Sirius Black’s alleged betrayal of Harry’s parents, even mentioning the fact that Sirius is Harry’s godfather. If you need a break from this Harry Potter quiz, but not from Harry, these Harry Potter jokes will make even Muggles laugh.

17 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

9. Prisoner of Azkaban


A. Hermione doesn’t support Gryffindor in the Quidditch match

B. Hermione drops Divination class

C. Ron’s pet rat vanishes

18 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


When Scabbers goes missing, Ron blames Hermione’s cat, Crookshanks. Harry wonders if Scabbers’ disappearance will ruin Ron and Hermione’s friendship altogether. Of course, Ron later learns that Scabbers is actually Voldemort’s supposed-dead servant, Peter Pettigrew, in disguise, and loses all attachment to his pet.

19 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

10. Goblet of Fire


A. Cedric Diggory

B. Draco Malfoy

C. Dobby

20 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


Harry doesn’t see enthusiastic elf Dobby at the Wizarding world’s biggest sporting event, but he does meet another house-elf, Winky—and Dobby’s ex-masters, the Malfoys. Check out what the cast of the Harry Potter movies really thought about their costumes.

21 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

11. Goblet of Fire


A. Gabrielle

B. Victoire

C. Isabelle

22 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


Fleur actually isn’t able to rescue Gabrielle; she forfeits the task after grindylows in the lake attack her. Harry agonizes over whether to rescue her in Fleur’s stead, eventually deciding to do it.

23 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

12. Goblet of Fire


A. Rita Skeeter

B. Peter Pettigrew

C. Mad-Eye Moody

24 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


While all three of these characters are the subject of surprising reveals, the Animagus reveal at the end of the Goblet of Fire is Rita Skeeter. Hermione (of course) is able to figure out that shady reporter Rita Skeeter is learning people’s private information by snooping around in animal form—as a tiny beetle. Here are some books with awesome female characters that Hermione would totally approve of.

25 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

13. Order of the Phoenix


A. He spreads the “lie” that Voldemort has returned

B. He magically inflates his aunt

C. He uses the Patronus Charm in front of a Muggle

26 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


When soul-sucking Dementors attack Harry and his very-much-a-Muggle cousin Dudley, Harry is forced to use magic to save them. Underage wizards are forbidden to do magic outside of school, period, and performing it in front of a Muggle is nearly enough to get Harry expelled. However, the court drops all charges since it was a situation where lives were in danger.

27 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

14. Order of the Phoenix


A. Harry Potter and Hermione Granger

B. Cho Chang and Ginny Weasley

C. Fred Weasley and George Weasley

28 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


Cho first suggests calling the group the D.A., for “Defense Association.” Ginny adds that she likes that abbreviation, but that it should stand for “Dumbledore’s Army” instead. Check out the best audiobooks (including Harry Potter) to listen to on your next family road trip.

29 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

15. Order of the Phoenix


A. Seamus Finnigan

B. Ernie Macmillan

C. Dean Thomas

30 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


After reading Harry’s tell-all in the Quibbler, Seamus realizes Harry was right all along and starts attending Dumbledore’s Army meetings with his friends.

31 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

16. Half-Blood Prince


A. Dumbledore

B. Bob Ogden

C. Hepzibah Smith

32 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


Dumbledore and Harry do see a memory in which Hepzibah Smith, a descendant of Helga Hufflepuff, shows a young Tom Riddle Hufflepuff’s cup and Slytherin’s locket, but the memory is from Smith’s house-elf, Hokey. Learn which Harry Potter props were stolen from the film set.

33 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

17. Half-Blood Prince


A. Lavender Brown

B. Katie Bell

C. Romilda Vane

34 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


Later that same day, poor Ron ends up getting poisoned. And it’s his birthday.

35 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

18. Half-Blood Prince

A. Slytherin’s locket

B. Hufflepuff’s cup

C. Marvolo Gaunt’s ring

36 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


After a harrowing trip to an Inferi-infested lake to find this Horcrux, Harry discovers that someone else trying to foil Voldemort’s plans had already found it and replaced it with a fake. Harry later deduces that this person, “R.A.B.,” was Sirius Black’s brother, Regulus. If this Harry Potter quiz has you aching to go to Hogwarts, the next best thing is Harry Potter World in Orlando. It’s no wonder Harry Potter World is one of the world’s coolest theme parks.

37 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

19. Deathly Hallows


A. Bill Weasley

B. Luna Lovegood

C. Remus Lupin

38 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


At the beginning of The Deathly Hallows, a group of Harry’s friends and allies arrive to smuggle him away from the Dursleys’, and six of them use Polyjuice Potion to transform into carbon copies of the Boy Who Lived to throw off Voldemort’s followers. Luna Lovegood, though she’s fought at Harry’s side in the past, isn’t there this time.

39 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

20. Deathly Hallows


A. Cornelius Fudge, Pius Thicknesse, Rufus Scrimgeour, Kingsley Shacklebolt

B. Cornelius Fudge, Rufus Scrimgeour, Kingsley Shacklebolt, Pius Thicknesse

C. Cornelius Fudge, Rufus Scrimgeour, Pius Thicknesse, Kingsley Shacklebolt

40 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


Cornelius Fudge serves as Minister of Magic for most of Harry’s time at Hogwarts. After the Wizarding world learns that he spent a year denying the very real return of Lord Voldemort, Fudge gets fired and replaced with Rufus Scrimgeour. Scrimgeour, though, is killed when the Death Eaters infiltrate the Ministry of Magic. They set up a literal puppet government, controlling Minister Pius Thicknesse with the Imperius Curse. After Voldemort’s defeat, Order of the Phoenix member Kingsley Shacklebolt becomes Minister.

41 / 42
Kelsey McArdle/rd.com

21. Deathly Hallows


A. Harry Potter

B. Ron Weasley

C. Hermione Granger

42 / 42
harry potter quizKelsey McArdle/rd.com

Answer:


Nineteen years later, Harry, Ron, Hermione, and Ginny are sending their children off to Hogwarts, and Harry’s son Albus wonders why everyone is staring at them. Ron lightens the nervous new students’ mood with this quip. If you got an “Outstanding” on this Harry Potter quiz, see if you can master these pop culture questions everyone gets wrong.