Share on Facebook

Could You Be a Genius? This Mensa Quiz Will Tell You

Here's a fun way to put your IQ through its paces. Try these sample questions!

1 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Question 1:

Ralph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's Digest

What is the 4-digit number in which the first digit is one fifth of the last, and the second and third digits are the last digit multiplied by 3? (Hint: The sum of all digits is 12.) (Could you pass this elementary school math test?)

2 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Answer:

1,155

3 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Question 2:

Ralph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's Digest

Jane went to visit Jill. Jill is Jane’s only husband’s mother-in-law’s only husband’s only daughter’s only daughter. What relation is Jill to Jane?

We bet you can’t figure out this viral riddle, either.

4 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Answer:

Jane’s daughter (Jane’s mother’s husband is Jane’s father, his daughter is Jane, and Jill is her daughter).

5 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Question 3:

Ralph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's Digest

Tabitha likes cookies but not cake. She likes mutton but not lamb, and she likes okra but not squash. Following the same rule, will she like cherries or pears?

Can you solve Einstein’s riddle?

6 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Answer:

Cherries (Tabitha likes food with only two syllables). Tabitha also enjoys these challenging riddles.

7 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Question 4:

Ralph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's Digest

In a footrace, Jerry was neither first nor last. Janet beat Jerry. Jerry beat Pat. Charlie was neither first nor last. Charlie beat Rachel. Pat beat Charlie. Who came in last?

We bet you can’t tell what’s wrong in these altered photos.

8 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Answer:

Rachel.

9 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Question 5:

Ralph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's Digest

What is the number that is one more than one-tenth of one-fifth of one-half of 4,000?

 

Love math? We have some pretty funny math jokes.

10 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Answer:

41 (4,000 / 2 = 2,000, / 5 = 400, / 10 = 40, + 1 = 41)

11 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Question 6:

Ralph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's Digest

Find the number that best completes the following sequence:
1 2 4 7 11 ? 22

Most people can’t spot the snake in the photo. Can you?

12 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Answer:

16 (each number adds 1, 2, 3, 4, 5, and 6, respectively, to the preceding number)

13 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Question 7:

Ralph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's Digest

Marian bought 4 oranges and 3 lemons for 90 cents. The next day, she bought 3 oranges and 4 lemons for 85 cents. How much did each lemon and orange cost?

This spelling test from 1974 will drive you insane.

14 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Answer:

Oranges cost 15 cents each; lemons cost 10 cents each.

15 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Question 8:

Ralph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's Digest

Start with the number of total mittens lost by 3 kittens, and multiply by the voting age in the United States. What’s the answer?

Are you a crossword puzzle expert? Take this quiz to find out.

16 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Answer:

216 (3 kittens @ 4 mittens each = 12 x 18).

17 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Question 9:

Ralph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's Digest

There is at least one 9-letter word that contains only 1 vowel. Do you know what it is?

This is the LONGEST word in the English language.

18 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Answer:

Strengths

19 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Question 10:

Ralph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's DigestRalph Smith for Reader's Digest

Using all the letters each time, can you make at least 3 words from the letters REIAMN?

Did you know the most complicated word in English is only three letters long?

20 / 20
Ralph Smith for Reader's Digest

Answer:

AIRMEN, MARINE, and REMAIN.

For more information and practice questions, visit American Mensa.

Originally Published in Reader's Digest