Share on Facebook

A Trusted Friend in a Complicated World

Quiz: 17 Geography Trivia Questions (with Answers)

See if you can rock this geography quiz—without looking at a map!

1 / 35
Geography Quiz written on blackboardrd.com, STILLFX/Getty Images

Do you still remember the capital of Australia, or which U.S. state is the largest? See if you can pass this geography quiz—without looking at a map! No matter how you fare, you’ll pick up some nice geography trivia by the end of it. When you’re done, check out these 30 random trivia facts you never knew.

2 / 35
Question #1: What is the capital of Spain?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #1: What is the capital of Spain?

Hint: It’s not Barcelona.

3 / 35
Answer: Madridrd.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Madrid

Madrid is both the capital and the largest city in Spain, with a population of roughly 3.2 million people. This Mensa quiz will reveal if you’re a genius.

4 / 35
Question #2: After Alaska, which U.S. state has the longest coastline?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #2: After Alaska, which U.S. state has the longest coastline?

Is it California? Hawaii perhaps?

5 / 35
Answer: Floridard.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Florida

Florida’s coastline is about 1,350 miles long. Alaska’s coastline, on the other hand, spans 6,640 miles. After taking this geography trivia quiz, see if you can pass this elementary school math test.

6 / 35
Question #3: What country is home to the tallest mountain in the world, Mount Everest?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #3: What country is home to the tallest mountain in the world, Mount Everest?

Mount Everest is 29,029 feet tall. But do you know which country claims this world-famous landmark?

7 / 35
Answer: Nepalrd.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Nepal

If you answered China or Tibet, you would also be correct. Mount Everest is technically located on the border between Nepal and Tibet, or what China considers an autonomous part of the People’s Republic of China. After you ace this geography quiz, can you solve 25 of the toughest riddles ever?

8 / 35
Question #4: What country has the largest population in the world?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #4: What country has the largest population in the world?

Top contenders for the title include the United States, Indonesia, and Pakistan. But which one walks away with the prize?

9 / 35
Answer: Chinard.com, STILLFX/Getty Images

Answer: China

At 1.4 billion people, China has the world’s largest population. India is close behind, with a population of 1.3 billion. Most people get these geography facts wrong. Will you?

10 / 35
Question #5: What is the largest U.S. state by area?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #5: What is the largest U.S. state by area?

We all know everything is bigger in Texas…but it’s not the biggest state in America. Can you guess which state is?

11 / 35
Answer: Alaskard.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Alaska

Alaska’s total area is 663,268 square miles. If it were a country, it would rank 33rd out of 239 countries in the world. Test your knowledge of more U.S. state facts everyone gets wrong.

12 / 35
Question #6: What is the name of the highest uninterrupted waterfall in the world?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #6: What is the name of the highest uninterrupted waterfall in the world?

You might guess that Niagara Falls is the tallest waterfall in the world, right? Not so fast…

13 / 35
Answer: Angel Fallsrd.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Angel Falls

Located in Venezuela, Angel Falls is 3,211 feet tall and plunges 2,368 feet deep. Can you pass this quiz of 4th-grade spelling words lots of adults get wrong?

14 / 35
Question #7: Can you name three U.S. states that have a coastline on the Gulf of Mexico?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #7: Can you name three U.S. states that have a coastline on the Gulf of Mexico?

For a harder challenge, see if you can list all five.

15 / 35
Answer: Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama, and Floridard.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Texas, Louisiana, Mississippi, Alabama, and Florida

If you answered with at least three of these five states, congratulations! You are correct. See how you fare with these trivia questions only geniuses will get right.

16 / 35
Question #8: By area, what is the smallest country in the world?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #8: By area, what is the smallest country in the world?

Need a hint? It’s not an island!

17 / 35
The world’s smallest country is Vatican City. At just 0.44 square kilometers, the entire country fits inside the Italian capital city of Rome.rd.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Vatican City

The world’s smallest country is Vatican City. At just 0.44 square kilometers, the entire country fits inside the Italian capital city of Rome.

Despite its size, Vatican City is known around the world. So are these famous skylines—see if you can guess them all.

18 / 35
Question #9: What is the capital city of Australia?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #9: What is the capital city of Australia?

Nope, it’s not Sydney!

19 / 35
Answer: Canberrard.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Canberra

Believe it or not, Canberra is Australia’s largest inland city. For some more brain-bending puzzles, try out these detective riddles only the smartest people can solve.

20 / 35
Question #10: What is the only country that borders the United Kingdom?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #10: What is the only country that borders the United Kingdom?

The UK may be an island, but it still shares a border with a single country. Do you know which one?

21 / 35
Answer: Irelandrd.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Ireland

While Northern Ireland is considered a part of the United Kingdom, it shares a border with the Republic of Ireland, which is considered an independent country. For more fascinating geography trivia, learn these 11 places on Earth that are still unmapped.

22 / 35
Question #11: In which country would you find the city of Dresden?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #11: In which country would you find the city of Dresden?

Hint: It’s in Europe!

23 / 35
Germanyrd.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Germany

Germany may be famous for its beer festivals in Munich and its history in Berlin, but the city of Dresden has its own special charm. Around 4 million tourists visit this city’s celebrated art museums and gorgeous palaces each year. Give these word puzzles that will leave you stumped a try.

24 / 35
Question #12: What would you call someone from Sudan?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #12: What would you call someone from Sudan?

Sudanian? Sudani? Nope!

25 / 35
Answer: Sudaneserd.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Sudanese

A citizen of Sudan would be called “Sudanese.” Here’s more geography trivia you didn’t learn in school.

26 / 35
Question #13: What is the state capital of New York?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #13: What is the state capital of New York?

Oddly, it’s not New York City.

27 / 35
Answer: Albanyrd.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Albany

Although New York City boasts the nation’s first capitol building, Albany is the capital city of New York State. Don’t stop there—try out our full states and capitals quiz.

28 / 35
Question #14: Can you name a four-letter country in Africa?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #14: Can you name a four-letter country in Africa?

Bonus: See if you can name all three African countries that have four letters in their names.

29 / 35
Answer: Chad, Mali, or Togord.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Chad, Mali, or Togo

If your answer contains any one of these three countries, you are correct. Even geography buffs might not know about these tiny countries you probably didn’t know existed.

30 / 35
Question #15: What are the Earth’s five oceans?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #15: What are the Earth’s five oceans?

Around 70 percent of Earth’s surface is covered by these oceans.

31 / 35
Answer: Atlantic, Pacific, Indian, Arctic, and Antarcticrd.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Atlantic, Pacific, Indian, Arctic, and Antarctic

Historically, the Atlantic, Pacific, Indian, and Arctic Oceans were known as the world’s four major bodies of water. But many countries now recognize a fifth ocean: the Antarctic. If you want an even bigger geography trivia challenge, take a whack at the toughest questions from the National Geographic Bee.

32 / 35
Question #16: Where is the largest volcano on Earth located?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #16: Where is the largest volcano on Earth located?

It’s not where you may expect!

33 / 35
Answer: Hawaiird.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Hawaii

Mauna Loa, the world’s largest volcano and one of its most active, is one of the five volcanoes that formed the island of Hawaii in the Pacific Ocean. According to the United States Geological Survey (USGS), it erupts once every six years, on average. Test your knowledge of the states with this quirky quiz: guess the state name given only the consonants (no vowels!).

34 / 35
Question #17: Which river flows through the Grand Canyon?rd.com, STILLFX/Getty Images

Question #17: Which river flows through the Grand Canyon?

Hint: It has the same name as one of the states the Grand Canyon borders.

35 / 35
Colorado Riverrd.com, STILLFX/Getty Images

Answer: Colorado River

The Colorado River spent five to six million years carving the Grand Canyon as we know it today.

Newsletter Unit

CMU Unit

cover
Subscribe & SAVE Save Up To 84%!