10 Weird Facts About Coffee

Think you know beans about coffee? Quiz yourself and see how well you know your java.

View as Slideshow

1. The name cappuccino comes from:

1.  The name cappuccino comes from:
a) The drink's resemblance to the brown cowls worn by Capuchin monks

b) The similarity in color to the fur of Capuchin monkeys

c) The Italian puccino, meaning "light brown one"

d) The size of the cup in which it's commonly served

1. The name cappuccino comes from:

1.  The name cappuccino comes from:
Answer: (a) The word comes from the resemblance of the drink to the clothing of the Capuchin monks.


2. Espresso literally means:

2. Espresso literally means:
a) Speed it up

b) To go

c) Forced out

d) Black and intense

Content continues below ad

2. Espresso literally means:

2. Espresso literally means:
Answer: (c) In Italian, the word espresso literally means "when something is forced out."



3. Coffee was the first food to be:

3. Coffee was the first food to be:
a) Shipped from Europe to the New World

b) Freeze-dried

c) Used in Aztec religious ceremonies

d) Roasted and ground for drinking


3. Coffee was the first food to be:

3. Coffee was the first food to be:

Answer: (b) Coffee was the first food to be freeze-dried.


Content continues below ad

4. 40% of the world’s coffee is produced by:

4. 40% of the world’s coffee is produced by:
a) Africa

b) Columbia and Brazil

c) Turkey

d) Southeast Asia

4. 40% of the world’s coffee is produced by:

4. 40% of the world’s coffee is produced by:
Answer: (b) Columbia and Brazil.

5. Kopi Luwak, the world’s most expensive coffee (up to $600 per pound) is:

5. Kopi Luwak, the world’s most expensive coffee (up to $600 per pound) is:
a) Processed during a full moon

b) Brewed only with solid gold pots

c) Made from coffee beans eaten and then excreted by a Sumatran wild cat

d) Grown at a higher altitude than any other bean



Content continues below ad

5. Kopi Luwak, the world’s most expensive coffee (up to $600 per pound) is:

5. Kopi Luwak, the world’s most expensive coffee (up to $600 per pound) is:

Answer: (c) Yes, it's the beans excreted by a Sumatran wild cat!

6. Coffee beans grow on:

6. Coffee beans grow on:
a) A low, spreading vine

b) A bush

c) A tree

d) The roots of a coffee plant


6. Coffee beans grow on:

6. Coffee beans grow on:
Answer: (b) Coffee beans grow on a bush.

Content continues below ad

7. Most coffees are a blend of:

7. Most coffees are a blend of:
a) Light and dark roasts

b) Caffeine and essential oils

c) Arabica and robusta beans

d) African and South American beans


7. Most coffees are a blend of:

7. Most coffees are a blend of:
Answer: (c) Arabica and robusta beans are the most common.

8. An ibrik is

8. An ibrik is
a) A South-American tool for grinding coffee beans

b) The Turkish word for barista

c) A Middle Eastern coffee house

d) A long-handled copper pot for making Turkish coffee


Content continues below ad

8. An ibrik is

8. An ibrik is
Answer: (d) This Turkish pot makes quite the cup of joe.

9. Arabica varieties such as Java and Mocha are named after:

9. Arabica varieties such as Java and Mocha are named after:
a) The plantations where they're grown

b) The coffee grower who developed that variety

c) Their predominant flavorings

d) Their ports of origin


9. Arabica varieties such as Java and Mocha are named after:

9. Arabica varieties such as Java and Mocha are named after:
Answer: (d) These beans are named after their ports of origin.

Content continues below ad

10. Sixteenth-century Muslim rulers banned coffee because of:

10. Sixteenth-century Muslim rulers banned coffee because of:
a) Its stimulating effects

b) The gambling that took place in coffeehouses

c) The black market that sprang up in the coffee trade

d) Sufi mystics who wanted coffee limited to spiritual ceremonies

10. Sixteenth-century Muslim rulers banned coffee because of:

10. Sixteenth-century Muslim rulers banned coffee because of:
Answer: (a) It was banned for its unusual stimulating effects.

Become more interesting every week!

Get our Read Up newsletter

how we use your e-mail
We will use your email address to send you the newsletter each week, and we may also send you occasional special offers from Reader's Digest. For more information please read our privacy policy.

10 thoughts on “10 Weird Facts About Coffee

  1. And to think I used Reader’s Digest for years to improve my English back in the day. Omg! COLOMBIA. Please show some respect and check out an encyclopaedia first.

  2. ColOmbia, ColOmbia, ColOmbia, ColOmbia, with an O! for the love of god!!!! it’s already annoying to hear always the reference to the USA as “America” as if it was the entire continent, and on top of that, you still can´t call us by our right country name!!!

  3. Coffee grows on TREES – naturally they will grow to 10 meters high. They are simply cultivated to resemble a bush for easier harvesting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Some people like to travel by train because 
it combines the slowness of a car with the cramped public exposure of 
an airplane.

Dennis Miller

I think my pilot was a little inexperienced. We were sitting on the runway, and he said, “OK, folks, we’re gonna be taking off in a just few—whoa! Here we go.”

Kevin Nealon

“I can’t wait until your vacation is over.” 
—Everyone following you on Instagram

@kristencarney

A man knocked on my door and asked for a donation toward the local swimming pool. So I gave him a glass of water.

Comedian Greg Davies

Funny Jokes

Just found the worst page in the entire dictionary. What I saw was disgraceful, disgusting, dishonest, and disingenuous.

@sixthformpoet

Funny Jokes

Client: We need you to log in to the YouTube and make all our company videos viral.

From clientsfromhell.net

Funny Jokes

My cat just walked up to the paper shredder and said, “Teach me 
everything you know.”

@NicCageMatch

Funny Jokes

“Just because you can’t dance doesn’t mean you shouldn’t dance.” 
—Alcohol

@yoyoha (Josh Hara)

Funny Jokes

My parents didn’t want to move to Florida, but they turned 60 and that’s the law.

—Jerry Seinfeld

Funny Jokes

Q: What do you call an Amish guy with his hand in a horse’s mouth?

A: A mechanic.

Fields marked with an * are required
Foods That Harm Foods That HealWant a Free eBook?
FOODS THAT HARM, FOODS THAT HEAL offers important information about the role diet plays in the struggle against heart disease, cancer, diabetes and other serious illnesses. Answer the question below to receive your FREE digital eBook.

Someone in my household experiences the following conditions:

Send me a link to download FOODS THAT HARM, FOODS THAT HEAL:
By clicking below, I agree to the Trusted Media Brands Privacy Policy