48 Best Bible Riddles You’ll Have Fun Solving

See how well those Sunday school lessons paid off with these entertaining Bible riddles

Calling all you Bible sleuths! If thou hast been challenged by reading the New King James Version, then thy brain hath already warmed up. No matter which version of the Bible you prefer, one thing’s for sure: You’ll love these Bible riddles! And they’re written in modern English so you can breathe a sigh of relief.

These funny Bible riddles have a mix of everything—including easy riddles, riddles for kids and even a few math riddles thrown into the mix. (Yes, even Jesus had to do math!)

So get ready! It’s time to tap into those brain cells and make an Exodus from boring Bible riddles of the past. Unlike one of your favorite scriptures, these Bible riddles for kids aren’t the same yesterday, today and forever. Each of these Bible riddles will challenge your brain to find new Revelations with each one.

Can’t figure one out? O, ye of little faith! Sure, Jesus may have flipped tables a time or two, but don’t go flipping tables yourself if you get stuck on one of these Bible-themed riddles. Your brain will figure it out sooner or later!

Christian riddles

Bible Riddles 1 Gettyimages 1299952689RD.com, Getty Images

1. Where could you find Solomon’s temple?

Answer: On the side of his head

2. I led Israelites out of Egypt and went up Mount Sinai alone. I came back down with 10 commandments written on two tablets of stone. Who am I?

Answer: Moses

3. I was created so Adam wouldn’t be alone. The way that God made me was by using Adam’s rib bone. Who am I?

Answer: Eve

4. Who do mice pray their wishes to?

Answer: Cheesus

5. I am a creature without legs and a tongue that has a fork. What am I?

Answer: A snake

6. What do they call pastors residing in Germany?

Answer: German shepherds

7. On his arc, how many of each animal did Moses bring?

Answer: None, because Moses did not have an arc, Noah did

8. I can look like a T, I can look like an X. I can be found on chains, hung around people’s necks. What am I?

Answer: A cross

9. Which biblical character grew up without parents?

Answer: Joshua, son of Nun (Joshua 1:1)

10. You might see me in the sky, and by a waterfall I’m lower. Some say that I was first seen after a flood by Noah. What am I?

Answer: A rainbow

11. What is the best possible way to study the Bible?

Answer: You Luke into it

12. It kept him steady and others away. It kept them safe and showed the way. Once thrown down upon the ground, it came alive with a hissing sound. It hit the rock as it was told. And that was when the water flowed. What is it?

Answer: Moses’s staff

13. I may seem like a strange mix, but I’m there for all to see. With parents, shepherds and kings, some animals and a baby. What am I?

Answer: Nativity scene

14. Who was awarded as the fastest runner in the race?

Answer: Adam, because he was first in the human race

Bible riddles for kids

Bible Riddles 2 Gettyimages 1299952689RD.com, Getty Images

15. In the desert I found, hotter than the sand on the ground, a strange sight to him that was tending a flock. He couldn’t believe I can talk. What am I?

Answer: The burning bush

16. It was a gift to the one but poison to the others. It was a favored sign but also a hated symbol. Some say that it was not short. While others talk of two that were far too long. It was stolen and then torn, and became something to mourn. What is it?

Answer: Joseph’s coat

17. Instead of going to Nineveh, I decided to bail. Thrown overboard while out to sea, I was swallowed up by a whale. Who am I?

Answer: Jonah

18. It had so many locks that don’t need a key. It was far too many for you to count. It was never to be shortened, for a vow had been said. It was a symbol of strength that flowed from the head. But in a moment of weakness, its secret was out, it lays all in pieces when she gave the shout. What is it?

Answer: Samson’s long hair

19. I loved God with all my heart and soul. I am a hero of faith that will stand the test of time as one of God’s beloved. After all I went through, my faith and convictions remained unchanged. Who am I?

Answer: Daniel

20. I am the book from the Bible from which many people derived the phrase “Lamb for slaughter.” What book is this?

Answer: Isaiah

21. I am something you might read when you’re sitting in a pew. I contain two testaments: one that’s old and one that’s new. What am I?

Answer: The Bible

22. It was high in the sky but also firmly on the Earth. It brought cooperation for many but confusion for all. It was unmissable by the crowd yet overlooked by the One. It was the world’s first true skyscraper and also its last. What is it?

Answer: The Tower of Babel

23. It can be carried but not touched. It has two on the outside and ten on the inside. Everyone wants to catch a sight of this, but it’s kept out of sight. It was lost and found; then found but now it’s lost. What is it?

Answer: Ark of the Covenant

24. I was known for my diverse skills as both a warrior and a writer of psalms. In my years as a ruler, I united the people of Israel, led them to victory in battle, conquered land and paved the way for my son, Solomon, to build the Temple. Who am I?

Answer: David

25. This has been divided three times because of what God decided. It became the threshold of many new things and the limit for many things. Once an ark was in its place and God’s son I chose to embrace. What is it?

Answer: Jordan River

26. I am the man who went one day on top of a Joppa house to pray. And while I waited for my meat, I dreamed I saw a great big sheet. Let down from heaven and inside, fowls and creeping things did ride. The one who prayed was told to eat, for God had cleansed this “common” meat. Who am I?

Answer: Peter

27. When I was tasked with what seemed impossible, I didn’t just refuse and frown. I marched the people round Jericho and the walls came tumbling down. Who am I?

Answer: Joshua

28. I am more than a double triangle. I intertwine both the external and internal dimensions of God, Israel and the Torah. What am I?

Answer: The Star of David

29. He was the king who was encouraged by the queen when he was greatly troubled by writing on the wall. Who is he?

Answer: Belshazzar

30. I chose to climb a sycamore tree to see Jesus and invited him to come to my house, even though other people sneered at me. Who am I?

Answer: Zacchaeus

Bible brain teasers

Bible Riddles 3 Gettyimages 1299952689RD.com, Getty Images

31. What kind of lighting did Noah use on his ark?

Answer: Flood lights

32. Did Eve ever have a date with Adam?

Answer: No, just an apple

33. How long did Cain despise his brother?

Answer: As long as he was Abel

34. What is a shark’s most favorite bible story?

Answer: Noah’s shark

35. How does Moses make his coffee every morning?

Answer: Hebrews it

36. Who was considered the smartest man in the Bible?

Answer: Abraham, because he knew a Lot

37. What’s the reason Jonah didn’t trust the ocean?

Answer: He knew there was something fishy about it

38. Noah doesn’t trust what kind of animal?

Answer: A cheetah!

39. Who was the Bible’s greatest comedian?

Answer: Samson, because he brought the house down!

40. On the day before Christmas, what did Adam say?

Answer: It’s Christmas, Eve!

41. Where did the first baseball game in the Bible happen?

Answer: In the big inning

42. How come they didn’t play cards on the Ark?

Answer: Because Noah was standing on the deck

43. Where did the Bible’s most talkative people live?

Answer: Babylon (babble on)

44. Which group of sharks do you typically find in heaven?

Answer: Angel sharks

45. What is the funny thing about forbidden fruits?

Answer: They create many jams

46. Where in the Bible is the first mention of a tennis match?

Answer: When Joseph served in Pharaoh’s court

47. Noah most likely got milk from the cows on the ark. What did he get from the ducks?

Answer: Quackers

48. Before Boaz became married, what kind of guy was he?

Answer: Ruth-less

Why trust us

Reader’s Digest is known for our humor and brain games, including quizzes, puzzles, riddles, word games, trivia, math, pattern and logic puzzles, guessing games, crosswords, rebus, hidden objects and spot-the-difference challenges. We’ve earned prestigious ASME awards for our entertainment content and have produced dozens of brain-teaser books, including Word Searches, Word Power, Use Your Words, Fun Puzzles and Brain Ticklers, Mind Stretchers, Ultimate Christmas Puzzles and more. Our 10 published volumes of Mind Stretchers were edited by Allen D. Bragdon, founder of The Brainwaves Center and editor of Games magazine. Read more about our team, our contributors and our editorial policies.

Maryn Liles
Maryn Liles is a home and travel expert who’s covered everything from the best robotic vacuums to the most remote destinations around the world. She's also the founder of Connected Content Co., an SEO and creative content agency that's done work for Reader's Digest along with other companies and publications. When she's not writing, you can find her working on her latest home DIY project, out for a hike or dancing around the house to '80s jams.