50 Halloween Trivia Questions and Answers for a Night of Spooktacular Fun

Test your knowledge of October 31 with these Halloween trivia questions—answers included.

There’s a lot to love about Halloween—Halloween party games, the best Halloween movies, dressing up in the best Halloween costumes, playing Halloween bingo, bobbing for apples, and indulging in a bit of Halloween trivia! But how much do you really know about Halloween in the first place? The October holiday may be one of the most popular holidays in the United States now, but Halloween has very international origins and a rich history. There’s actually a lot of fascinating Halloween trivia that you’ve probably never learned, going back to the history and touching on some of the most popular traditions tied to the holiday.

After you’ve mastered this Halloween trivia, you can bring it out at your next Halloween party to wow all your friends and family. Run through these Halloween questions and answers to test everyone’s knowledge to see who’s the master of Halloween trivia. By the end of all 50 of these Halloween trivia questions, someone’s bound to come out on top and be named the pumpkin king. Ready to see how much Halloween trivia you know? Let’s get into it.

Halloween Trivia 2sydney watson/rd.com

Historical Halloween trivia

1. What is the name of the legend that jack-o’-lanterns originated from?

Answer: Stingy Jack

2. Before jack-o’lanterns were carved as pumpkins, what other root vegetable was commonly used?

Answer: Turnips

3. Halloween can be traced back to a Celtic holiday. What’s the name of that holiday?

Answer: Samhain

4. What century was Halloween first introduced?

Answer: The 19th century

5. How did the tradition of dressing up for Halloween start?

Answer: It was once believed that at the end of October, ghosts and demons would be able to walk the Earth again. To protect themselves, people would dress up as the spirits to blend in.

6. Where did the game of apple bobbing originate?

Answer: England

7. On Halloween during the 18th century, why would women throw apple peels over their shoulders?

Answer: To see if they would land in the pattern of a man’s initials who would become their husband.

8. Who brought the Halloween tradition to the United States?

Answer: The Irish, during the potato famine

9. Which Roman goddess is thought to be honored on Halloween?

Answer: Pomona

RELATED: The Origins of the 14 Spookiest Halloween Monsters

Halloween Trivia 3sydney watson/rd.com

General Halloween trivia

10. What is another name for Halloween, Oct. 31?

Answer: All Hallows’ Eve

11. What is another name for the day after Halloween, Nov. 1?

Answer: All Saints’ Day

12. What are the Halloween colors?

Answer: Black, orange, and purple.

13. Who was the first first lady to decorate the White House for Halloween?

Answer: Mamie Eisenhower in 1958.

14.. What was Bram Stoker’s original name for Dracula?

Answer: Count Wampyr

15. When is the next time there will be a full moon on Halloween?

Answer: 2039

16. What do you call a fear of Halloween?

Answer: Samhainophobia

17. What is the name of Ireland’s traditional Halloween bread?

Answer: Barmbrack

18. Which state produces the most pumpkins?

Answer: Illinois

19. Where in the United States can you traditionally find the biggest Halloween parade?

Answer: New York City

20. Halloween is the second most commercial holiday in the United States. Which holiday is #1?

Answer: Christmas

21. When was “Monster Mash” first recorded?

Answer: 1962

22. Who are the guests of the Halloween party, according to the lyrics of “Monster Mash”?

Answer: Wolfman, Dracula, and his son

23. Where did real mummies originate?

Answer: Ancient Egypt

24. Which story originated the Headless Horseman?

Answer: The Legend of Sleepy Hollow

25. Who wrote the novel, Frankenstein?

Answer: Mary Shelley

RELATED: The History of Jack-o-Lanterns and How They Became a Halloween Tradition

Halloween Trivia sydney watson/rd.com

Halloween movie trivia

26. Michael Myers’ mask in Halloween was that of a famous actor. Which one?

Answer: William Shatner—the studio didn’t have much of a budget, so his mask was a Shatner mask from Star Trek painted white and distorted.

27. How many Michael Myers movies are there?

Answer: 12

28. Which actor turned down the role of Max Dennison in Hocus Pocus?

Answer: Leonardo DiCaprio

29. Which famous boy band used the mansion from Casper for one of their music videos?

Answer: The Backstreet Boys for the “Everybody (Backstreet’s Back)” video

30. What year did Halloweentown premiere on Disney Channel?

Answer: 1998

31. Where was Halloweentown filmed?

Answer: Oregon

32. Who did Tim Burton want to play Betelgeuse in Beetlejuice?

Answer: Sammy Davis Jr.

33. What was Beetlejuice almost called?

Answer: Scared Sheetless

34. Which TV network airs the 31 Nights of Halloween?

Answer: Freeform

35.  What colors are Freddy Krueger’s shirt in A Nightmare on Elm Street?

Answer: Red and green

36. How long did it take to put on Freddy Krueger’s makeup in A Nightmare on Elm Street?

Answer: 3 1/2 hours

37. How many takes did it take to get the puking scene right in The Exorcist?

Answer: Just one

38. Which horror movie earned the most at the box office?

Answer: It

RELATED: 50 Scary Halloween Movies to Deliver The Fright of Your Life

Halloween Trivia 4sydney watson/rd.com

Halloween candy trivia

39. What is the most popular Halloween candy in America?

Answer: Skittles

40. About how much money does the United States spend on Halloween candy annually?

Answer: More than $4 billion

41. What was the original name of candy corn?

Answer: Chicken feed

42. What two candy bars were the first to come in fun size?

Answer: Snickers and Milky Way

43. In which decade did the term “trick-or-treat” originate in the United States?

Answer: The 1920s

44. How does Dum-Dums make the mystery flavor lollipop?

Answer: At the end of the production run, the leftover candy is mixed together to form a new flavor that’s put on the sticks.

45. What is the least popular Halloween candy?

Answer: Candy corn

46. On average, how many cups of sugar from Halloween candy do kids consume each year?

Answer: 3 cups

47. How far in advance does Hershey’s start production on Halloween candy?

Answer: Six months in advance

48. How many pounds of candy corn are produced each year?

Answer: 35 million pounds

49. What day is National Candy Corn Day?

Answer: Oct. 30

50. How many pounds of chocolate are sold during Halloween week?

Answer: 90 million pounds

RELATED: Trick or Treat! You Need to Learn These 50 Corny Halloween Jokes

Apples in Waterindiegirl1975/Getty Images

Why Do We Bob for Apples on Halloween?

Popular Videos

Hedy Phillips
Hedy is a freelance writer for places including Best Life, POPSUGAR, InStyle, and more. She devotes 99% of her time to snuggling with her cats and 100% of her money to following Harry Styles around on tour. She's always on the lookout for another slice of New York pizza and she's never met a Starbucks drink she doesn't like.